Dikuasakan oleh Blogger.

07 April 2011

DIRHAM KELANTAN SEBAGAI PELABURAN?

Saya mohon maaf kepada para pembaca sekalian kerana begitu lama (lebih kurang hampir sebulan) tidak mengemas kini blog ini. Saya mohon doa daripada sekalian pembaca semoga saya terus diberi kekuatan untuk meneruskan perkongsian. Semoga perkongsian yang sedikit ini dinilai sebagai amal soleh di sisi Allah SWT. Amin!
Dalam entry ini saya cuba menjawab persoalan dalam entry PERAK SEBAGAI ALTERNATIF PELABURAN. Dalam entry tersebut saya ada menyebut bahawa saya melabur perak dalam bentuk Dirham Kelantan. Ada beberapa pertimbangan yang menyebabkan saya berpandangan seperti itu. Di antaranya ialah:
  • Dirham Kelantan adalah dibuat oleh WIM (World Islamic Mint) di Dubai dengan menggunakan standard yang ditentukan oleh Khalifah Umar Bin Al-Khattab R.A. dan memiliki kualiti yang sangat baik serta reka bentuk yang sangat cantik.
  • Dirham Kelantan dijual dengan harga yang murah dan mampu milik. Harga dirham pada hari ini hanya RM 26. Tentu Anda sekarang memiliki RM 26 yang boleh ditukar dengan dirham. Bahkan beberapa orang pelajar tingkatan 1 di tempat saya berkhidmat sudahpun menukar sebahagian simpanan wang fiat mereka dengan dirham. Saya sendiri mula membeli Dirham Kelantan sebanyak 5 x 2 dirham. Ketika itu harganya masih RM 20/dirham.
  • Sangat liquid (mudah digunakan) berbanding dirham lain mahupun jenis produk perak yang lain. Kita boleh menjualnya dengan mudah (mungkin sebab harganya yang murah) dan juga boleh terus menggunakannya untuk tujuan muamalat. Pengalaman saya pada hujung minggu lepas (2/4), saya telah membeli sebanyak 235 dirham. Pada hari ini (7/4), simpanan dirham saya tinggal sedikit. Sebahagian besar dirham tersebut telah dibeli oleh ahli keluarga, kawan-kawan dan pelajar-pelajar saya. Sebahagian lainnya saya gunakan untuk tujuan muamalat. Semalam (6/4) saya baru sahaja menempah 200 dirham lagi. :)
  • Tiada spread (perbezaan antara harga beli dan jual kembali). Kelebihannya, kita boleh menjualnya dengan mudah mengikut harga WIM yang dikemaskini setiap hari sekali.
  • Kenaikan harga yang cepat mengikut harga pasaran perak dunia. Mari kita fikirkan bersama. Ketika mula-mula dilancarkan pada bulan Ramadhan 1431 H bersamaan bulan Ogos 2010, harga Dirham Kelantan adalah RM 13. Sekarang bulan Jamadi al-Awwal 1432 H bersamaan April 2011, harganya adalah RM 26. Kenaikan 100% dalam masa 8 bulan sahaja. Jika melabur wang fiat dalam bentuk atau tempat yang lain, perlu waktu bertahun-tahun untuk mendapatkan keuntungan sebanyak 100%. :)
Walau bagaimanapun Dirham Kelantan bukanlah pelaburan perak yang terbaik. Kerana tujuan asal pengeluarannya adalah untuk muamalat, bukannya pelaburan. Selain itu, jika dihitung mengikut gram, setiap gram Dirham Kelantan berharga RM 8.74. Padahal spot price perak hanya RM 3.84/gram ( mengikut Nubex ) pada saat entry ini ditulis.

RM 8.74 - RM 3.84 = RM 4.90

Setiap gram Dirham Kelantan lebih mahal RM 4.90 dari spot price perak. Sememangnya spot price belum termasuk kos pembuatan, menyimpan, perlindungan, pengangkutan dan juga keuntungan pengeluar serta pengedar. Tapi salah satu pertimbangan dalam memilih produk perak yang paling baik adalah harga yang paling hampir dengan spot price. Jika boleh mendapat harga yang lebih murah, maka itu lebih baik untuk pelaburan. :)

Jadi saya peribadi berpandangan kalau ada wang kurang dari RM 1k, Dirham Kelantan boleh menjadi pilihan alternatif. Tapi kalau ada wang lebih dari RM 1k, belilah jongkong perak. Saya sendiri memilih jongkong perak Public Gold 250 gram. Dan kalau ada wang lebih dari RM 4k, belilah jongkong perak Pamp Suisse 1kg. :)

Wallahu ta'ala a'lam.

2 Comentários:

khadijah berkata... [Reply to comment]

syukran atas perkongsian..alhamdulillah ana dah beli dirham dahulu..insyaAllah akan terus menyokong dan membeli dinar pulak... mengembalikan kegemilangan Islam dgn wang syariah.

fauzi berkata... [Reply to comment]

bagaimana dan di mana boleh beli dirham kelantan ni? nak beli dinar, harga mahhal sangat. setakat nak simpan dirham buat koleksi

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

  ©HIKMAH GOLD - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo