Dikuasakan oleh Blogger.

12 Disember 2010

HAL-HAL YANG MEMPENGARUHI HARGA EMAS


Emas dalam jangka masa panjang akan sentiasa meningkat. Tapi dalam jangka masa pendek akan naik dan turun mengikut keadaan. Ada beberapa hal yang mempengaruhi naik turunnya harga emas di pasaran, iaitu:

1. Inflasi
Inflasi adalah kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Pada keadaan normal, dalam setahun kadar inflasi ialah sebanyak 4-5%. Namun jika berlaku kemelesetan ekonomi, kadar inflasi boleh meningkat berkali-kali ganda dari kadar nomal. Khabar baiknya (bagi yang menyimpan emas), kadar inflasi tidak pernah mengalahkan kadar kenaikan harga emas. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi pula harga emas.

2. Kegawatan politik global
Jika berlaku peperangan di suatu negara, maka keadaan ekonomi negara tersebut akan terjejas. Dan sedikit sebanyak akan mempengaruhi keadaan ekonomi global. Sebagai contoh, perang di Iraq. Iraq adalah salah satu negara pengeluar minyak. Dengan berlakunya perang di sana, harga minyak global telah mengalami kenaikan dan hal ini turut mempengaruhi harga emas. Hal ini akan diterangkan lebih lanjut pada point nombor 4.

3. Naik turun harga dollar
Di antara yang mempengaruhi harga emas adalah nilai MYR terhadap USD. Disebabkan harga semasa (spot price) emas dunia adalah dalam USD, maka sekiranya nilai MYR melemah terhadap USD, harga emas akan tinggi. Begitu pula sebaiknya.

4. Kenaikan harga minyak
Ekonomi dunia sekarang ini sangat bergantung kepada harga minyak. Minyak dan emas adalah kawan yang sangat rapat. :) Setidaknya, itulah yang berlaku sejak 60 tahun terakhir. Jika harga minyak naik, harga barang dan perkhidmatan yang lain juga akan ikut naik. Dan pastinya harga minyak akan terus naik disebabkan simpanan minyak dunia yang terhad dan semakin berkurangan. Ini adalah hukum supply & demand sebagai mana yang akan diterangkan pada point di bawah.

5. Supply & demand
Semua harga barang dan perkhidmatan selalunya ditentukan oleh supply dan demand. Jika berlaku high demand bersamaan dengan low supply, maka harga akan melambung tinggi. Begitu pula sebaliknya. Hal yang sama juga berlaku untuk harga emas. :)

Seja o primeiro a comentar

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

  ©HIKMAH GOLD - Todos os direitos reservados.

Template by Dicas Blogger | Topo